Paslanmaz Nedir?

Demir çok yumuşak bir elementtir. Onun içine % 2’ye kadar karbon katılması ile inanılmaz bir mukavemet, sertlik ve mekanik özellikler elde edilir ki, adı artık çeliktir. Demirin bol olması, kolay ve ucuz elde edilmesi nedeniyle çeliğin de kullanımı çok yaygındır. Ancak çelikte de, demirde olan bir zayıf nokta vardır. Paslanma, diğer bir deyişle oksidasyon. Paslanma bir oksidasyondur.

Oksidasyon elementin oksijenle birleşmesidir. Doğadaki tüm elementlerin oksijen ile birleşmesi neticesinde element yüzeyinde bir paslanma meydana gelir. Bu paslanma element yüzeyinde çok ince bir tabaka oluşturur, bu tabaka oluşur oluşmaz malzemenin hava ile temasını keserek koruyucu bir rol oynar ve paslanma’ nın ilerlemesini önler, bu tabaka o kadar incedir ki malzemenin rengi hemen hemen hiç değişmez, ancak aynı durum demir elementinde söz konusu değildir.

Demir ve oksijen atomlarının boyutlarındaki büyük farktan dolayı yüzeyde sağlam bir birleşme olamaması paslanma’ nın demirin içine nüfus etmesi ile beraber zamanla elementin tüm mukavemetini ortadan kaldırır.

Krom atom boyutlarının birbirine yakın olmasından dolayı, oksijenle çok kolay ve hızlı birleşirler. Kalınlığı birkaç atom olacak kadar çok ince ama çok sağlam bir tabaka oluştururlar. Başka reaksiyon olmaz. Bu tabaka zedelense bile tekrar oluşur. Krom belli bir oranda çeliğe katılırsa yine aynı olay olur, çelik artık paslanmaz. Demir ve karbon karışımından meydana gelen çelikğe % 10’un üzerinde krom alaşımı ile paslanmaz çelik elde edilir.

PASLANMAZ ÇELİKLERİN ÜSTÜNLÜKLERİ

İmalat kolaylığı paslanmaz çeliklerin hemen hepsi kesme, kaynak, sıcak ve soğuk şekillendirme ve talaşlı imalat işlemleri ile kolaylıkla biçimlendirilebilir’ ler.

MEKANİK DAYANIM

Paslanmaz çeliklerin büyük çoğunluğu soğuk şekillendirme ile pekişir ve dayanımın artması sayesinde tasarımlarda malzeme kalınlıkları azaltılarak parça ağırlığı ve fiyatta önemli düşüşler sağlanabilir. Bazı türlerde ise ısıl işlemler ile malzemeye çok yüksek bir dayanım kazandırmak mümkündür.

GÖRÜNÜM

Paslanmaz çelikler çok farklı yüzey kalitelerinde temin edilebilirler. Bu yüzeylerin görünümü ve kalitesi, bakımı kolay olduğundan kolaylıkla uzun süre korunabilirler.

HİJYENİK ÖZELLİK

Paslanmaz çeliklerin kolay temizlenebilir olması, bu malzemelerin hastane, mutfak, gıda ve ilaç sanayinde yaygın olarak kullanılmasını sağlar.

UZUN ÖMÜR

Paslanmaz çelikler dayanıklı ve bakımı kolay malzemeler olduklarından, üretilen parçanın tüm kullanım ömrü dikkate alındığında ekonomik malzemelerdir.

AISI TP Özellikleri Uygulama Alanları
304 Paslanmaz çeliğin en yaygın çeşididir.450° C’ye kadar yüksek oksidasyon mukavemeti sağlar. Gıda, mutfak, mutfak eşyaları, ev eşyaları, otomotiv ve tıp endüstrisinde, evye üretiminde kullanılmaktadır.
304L AISI 304’ün düşük karbonlu versiyonudur. Depolama tankları ve kazanlar için uygunluk gösterir. Genellikle 400° C’nin altındaki sıcaklıklarda kullanılır.
316 İçerdiği molibden sayesinde mukameveti çok yüksektir. 650° C’ye kadar yüksek oksidasyon mukavemeti sağlar. Kimya, petro-kimya ve gıda sanayinde kullanılır. Buhar kazanlarında, mutfaklarda ve cephe kaplamalarında kullanılır.
316L AISI 316’nın düşük karbonlu versiyonudur. Ancak 450° C’ye kadar yüksek oksidasyon mukavemeti sağlar. Kimya, petro-kimya, gıda endüstrisinde, deniz ve endüstriyel atmosfer şartlarında kullanılmaktadır.
316TI İçerdiği titanyum sayesinde korozyon hassasiyeti oluşmaz. 650° C’ye kadar yüksek sıcaklıklarda sürekli kullanılabilir.. Kimya, petro-kimya, kömür, selüloz, tekstil, reçine ve lastik sanayinde kullanılır.
309/309S 1050° C’ye kadar olan sıcaklıklarda oksidasyon mukavemeti yüksektir. Kükürtlü ve azotlu gazlara karşı mukavemet gösteririr. Çekme dayanımı ve sürünme özellikleri iyidir Fırın yapımında, ıstıcılarda, sementasyon kutularında ve yüksek sıcaklıkta kullanılacak malzemelerde kullanılır
310/310S AISI 304’e benzerlik gösterse de yüksek sıcaklık malzemesidir. 1200° C’ye kadar kullanılır. Özellikle kaynak kabiliyeti ve korozyon dayanımı yüksektir. Fırın yapımında, buhar kazanlarında, petrol tesislerinde ve boru hatlarında kullanılır.
321 İçerdiği titanyum sayesinde korozyon hassasiyeti oluşmaz. 1000° C’ye kadar yüksek sıcaklıklarda sürekli kullanılabilir. Kaynak kabiliyeti gaz eritme dışındaki yöntemler için çok iyidir. Gıda,içki ve fotoğraf sanayinde kulanılır.Ayrıca kimya endüstrisinde de kullanılır.
430 Temel ferritik paslanmaz çelik kalitesidir. Korozyon dayanımı yeterlidir. Otomotiv sanayinde, mutfak aletlerinde ve dekoratif uygulamalarda kullanılır.
430TI İçerdiği titanyum sayesinde korozyon hassasiyeti oluşmaz. Isı iletkenliği iyidir. Yüksek sıcaklık dayanımı iyidir. Kaynak kabiliyeti orta seviyededir. Sıcak su sistemlerinde, eksoz borularında ve de çamaşır makinlerinde kullanılabilir.